Kroniki Fallathanu MMORPG - Forum dyskusyjne Tekstowej Gry Fabularnej

Forum Archiwalne, zapraszamy na forum w grze.

Jak utrudnić grę? - Reset i Rejestracja

Moderator: Caindel

przez Gronel » Wt, 18 lis 2014, 17:56:32

Zrobiłem sobie reset jednej z moich postaci i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poziom rejestracji jest tak przestarzały, że gdyby nie to że mam już doświadczenie (i własnoręczne materiały z umiejętnościami, profesjami i zaletami/wadami rasowymi) oraz jakąś tam znajomość świata Fallathanu to czułbym się jak ślepy na pokazie mody :|

Wypunktuje po kolei co robiłem i co woła o pomstę do nieba.

1. Przed rejestracją - Chciałem zostać fabularnym kartografem i poszukałem sobie profesji pod którą bym rozkładał przyszłe umki. Profesje mające wymaganą biegłość kartografię (lub droga rzemiosła) to: Kupiec, Fałszerz, Kartograf, Skryba, Krawiec, Czeladnik Kartografa, Czeladnik Krawca.
To wszystko sprawdziłem w prostym excelu który zrobiłem jakiś rok temu. Bez tego to bym się zadźgał a nie znalazł to co chciałem.
Pomijam już fakt, że dobijające są pytania od graczy typu "Po co są mapy?"

2. Po akceptacji linku z maila przechodzę do menu rejestracji. Zastrzeżenia budzi u mnie RASA. Otóż mam fajnie rozpisane wszystkie rasy po kliknięciu, ale po pierwsze - czy rozróżnienie w cechach ma jakiś sens jeśli wystarczy 5 minut gry (parę poziomów) i każda rasa może mieć już te same statystyki? Kiedyś to miało sens bo pokazywało jak bardzo może się rozwinąć postać (nie było takiego samego limitu 700 dla wszystkich cech... no chyba że u człowieka). No, ale to nie jest akurat problem nowego gracza, bo tym go gra "zaskoczy" już jak się z nią zaznajomi. Problem jest taki że w żaden sposób nie byłem w menu rejestracji zobaczyć czym się charakteryzuje dana rasa pod względem fabularnym - wady/zalety rasowe.
Swoją drogą to może to nie jest takie złe, bo patrząc się na umki w grze to one zostały sporządzone dla KF1, a w KF2 nie mają one sensu...

Wybrałem Kobolda:
#146 Zwinność i szybkość / Zdolność Rasowa / umiejętności oparte na zręczności i szybkości możliwe po cenie X1.
#147 Ciche łapki / Cecha: Zdolność Rasowa /Kobold potrafi zwinnie i cicho się poruszać, prawie bez żadnego dźwięku (+10 do testów skradania się) //+10 w kf1 dawało coś, a teraz to jest śmiech na sali//
#148 Zręczne ręce / Zdolność Rasowa / Kobold świetnie sobie radzi z kradzieżą, otwieraniem zamków oraz innymi czynnościami wymagającymi zręcznych rąk (+10 do testów związanych ze sprytem łapek) //j.w.//
#149 Gadzi język / Cecha: Zdolność Rasowa / lata spędzone z innymi rasami zaowocowały znajomością języka jaszczuroludzi, nag i haressdrenów (Znajomość tych języków w umiejętnościach)
#150 Niebywałe uniki / Zdolność Rasowa/ Kobold potrafi lepiej niż inni unikać ciosów w walce (+5 przy testach uników) //no po prostu czad:P pomijając że uników nie ma to +5... to nie jest już PG? ^^ //
#151 Taniec akrobatyczny / Cecha: Zdolność Rasowa / możliwość zdobycia umiejętności "taniec akrobatyczny", wymaga jednak podania fabularnego //serio?!//
Jak widać na 6 zdolności 5 jest o dupę rozbić... Ile czasu minęło od końca KF1? 3 lata? Dalszy komentarz zbędny

3. Wybór państwa. Ta część z pozoru jest dobrze rozpisana i widać tutaj to co najważniejsze. Szkoda tylko że nawet tych paru zdań nie można było zmienić od KF1. Po wybraniu rasy pasowałoby wybrać miejscówkę gdzie moja postać czułaby się dobrze i by miała inne koboldy do zabawy. Patrze się więc w przekrój rasowy w danym państwie... Zaraz, przecież nie ma żadnego przekroju rasowego:| Jedyne co jest to kolejna informacja z KF1 których Klas jest najwięcej (Wojownicy, Barbarzyńcy, Magowie, Rzemieślnicy, Łotry - Ci co nie pamiętają to muszą mi uwierzyć na słowo że takie coś było)

4. Po pierwszym zalogowaniu postać ma 100/120PA, a po dodaniu punktów w wytrzymałość moja postać nie ma już 100%hp. Biorąc pod uwagę wcześniej wymienione archaizmy i pozostałości po poprzednich zmianach wywołało to już tylko mój uśmiech na twarzy.


Wiem, że nie jest to takie wzniosłe jak mistyczny up8, ale czy wprowadzenie zamiast 100/120PA -> 120/120PA albo rozpisanie jakie rasy są w danym państwie to takie czasochłonne?
Poza tym przypuszczam że kilka sekund by zabrało np dodanie do punktów rankingowych niewykorzystanych PAt (jak już było wspominane tysiące razy - rzemyki są przez to stratne o kilkadziesiąt punktów rankingowych), a posegregowanie rzeczy przy dodawaniu na rynek (fajnie że jest po poziomie, ale jak mam 7 stron rzeczy na tym samym poziomie to poszukanie czerwonych i niebieskich zabiera trochę czasu...) zabrałoby pewnie niewiele więcej.
Avatar użytkownika
Gronel
Minstrel
Minstrel
 
Posty: 959
Dołączył(a): Pt, 26 mar 2010, 14:15:22
ID: 12674

przez Thoran Rion » Wt, 18 lis 2014, 18:52:10

Są czasochłonne bo trzeba na nie poświęcić czas. Jakakolwiek czas poświęcony na ulepszanie tego co jest jest stracony. I tyle.
GG: 10729637
"Organizacja to nic innego jak praktyczna szkoła współdziałania i solidarności. Dla życia społecznego jest czymś koniecznym i naturalnym; człowiek ani nie chce, ani nie może żyć odizolowany." - Errico Malatesta
Obrazek
Obrazek
https://bandcamp.com/thoran
Avatar użytkownika
Thoran Rion
Administrator
Administrator
 
Posty: 13984
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009, 22:46:21
ID: 1

przez Yashamaru » So, 28 lut 2015, 13:46:36

Z perspektywy gracza który dopiero teraz ma pierwszy kontakt z grą to musze powiedzieć że kompletnie nic nie wiadomo + nie wiadomo nawet gdzie szukać co i jak. Póki co nigdzie nie znalazłam jakiś prostych wyjaśnień co i jak i które cechy maja jaki wpływ na mechanikę gry. Ba, nawet nie wiem czym mogę się zając bo często nie wiem że coś takiego jest możliwe..

Ogółem gra od początku znacznie odrzuca przez swoją nieczytelność i zbyt wiele niezrozumiałych opcji(do których nie ma samouczka i trzeba metoda prób i błędów próbować co i jak).
Ale tak jak admin powiedział po co poprawiać- przecie nie potrzebni są nowi gracze.

(i owszem nie mam najmniejszego pojęcia do czego służą mapy)
Avatar użytkownika
Yashamaru
Chłop
Chłop
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 25 lut 2015, 00:41:34
ID: 12567

przez Leniwa » So, 28 lut 2015, 15:01:52

Na początku Gracz jest w sumie przytłoczony. Na pewno trzeba stworzyć jakiś tutek/poradnik i by się świeżo zarejestrowanym wyświetlał link do takowego.
Obrazek ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
Leniwa
Minstrel
Minstrel
 
Posty: 859
Dołączył(a): N, 23 sie 2009, 12:19:34
ID: 7098

przez Thoran Rion » So, 28 lut 2015, 15:11:53

Nie rozumiem dlaczego ludzie myślą, że jak będą złośliwi to coś osiągną ^^ Żeby coś osiągnąć trzeba przynajmniej neutralnie opisać problem.
Obecnie po woli wdrażany jest 8 UP i wprowadzi on wiele udoskonaleń gry, nie ma się co pieklić. Wiele też rzeczy, które tutaj były omawiane na forum zostanie wprowadzone lub poprawione.

PS: mapy nie są do niczego potrzebne :)
GG: 10729637
"Organizacja to nic innego jak praktyczna szkoła współdziałania i solidarności. Dla życia społecznego jest czymś koniecznym i naturalnym; człowiek ani nie chce, ani nie może żyć odizolowany." - Errico Malatesta
Obrazek
Obrazek
https://bandcamp.com/thoran
Avatar użytkownika
Thoran Rion
Administrator
Administrator
 
Posty: 13984
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009, 22:46:21
ID: 1

przez Caindel » So, 28 lut 2015, 15:49:29

Yashamaru napisał(a):Z perspektywy gracza który dopiero teraz ma pierwszy kontakt z grą to musze powiedzieć że kompletnie nic nie wiadomo + nie wiadomo nawet gdzie szukać co i jak. Póki co nigdzie nie znalazłam jakiś prostych wyjaśnień co i jak i które cechy maja jaki wpływ na mechanikę gry. Ba, nawet nie wiem czym mogę się zając bo często nie wiem że coś takiego jest możliwe..

Ogółem gra od początku znacznie odrzuca przez swoją nieczytelność i zbyt wiele niezrozumiałych opcji(do których nie ma samouczka i trzeba metoda prób i błędów próbować co i jak).
Ale tak jak admin powiedział po co poprawiać- przecie nie potrzebni są nowi gracze.

(i owszem nie mam najmniejszego pojęcia do czego służą mapy)


Pomocą w rozwiązywaniu tego problemu służą MG, RK, Admini i inni gracze. Wystarczy do kogoś z nich napisać. Odpowiedzą, albo przekierują do kogoś kto pomoże.
Sarkazm jest sztuką. Gdyby był nauką, byłabym doktorem habilitowanym.


Pierwszy Nadworny Kucyponek Mista.


Kochana przez Własny Zespół Zoologiczny!


...bo widzisz, jesteś szefowa idealna, dlatego się z tobą zgadzam xD by Triszał
Avatar użytkownika
Caindel
Nadworny kucyponek
Nadworny kucyponek
 
Posty: 2120
Dołączył(a): Pn, 11 cze 2012, 18:04:06
Lokalizacja: Schowek na odkurzacz i widły
ID: 284

przez Hanka » So, 28 lut 2015, 21:02:40

Caindel napisał(a):Pomocą w rozwiązywaniu tego problemu służą MG, RK, Admini i inni gracze. Wystarczy do kogoś z nich napisać. Odpowiedzą, albo przekierują do kogoś kto pomoże.



Też właściwie jestem nowym graczem, bo raptem miesiąc tu jestem i potwierdzam. Na każdą moją wątpliwość i prośbę dostałam szybką odpowiedź. Ba! Inni gracze chętnie udzielali i udzielają wskazówek i pomocy zarówno przy mechanice jak i fabularnym rozwoju postaci. Polecam, bo czasem warto tylko otworzyć do kogoś gębę. :)
Avatar użytkownika
Hanka
Chłop
Chłop
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 11 lut 2015, 21:41:03
ID: 11719

przez Yashamaru » So, 28 lut 2015, 22:49:50

Przepraszam jeśli ktoś uznał, że jestem wredna czy złośliwa - ale gdy zauważyłam jak ktoś tak bardzo się rozpisał przedstawiając problem, że gra dla nowego gracza nie jest czytelna, a dostał odpowiedź, że nie ma sensu się tym zajmować bo jest to czasochłonne to troszkę mnie wzięło na złośliwości. :)

Owszem pytałam i owszem odpowiedzi były szybkie- tu nie można narzekać:) tylko, że często brzmiały "niestety nie wiem", a to niezbyt zachęca do kolejnych pytań ;)
Avatar użytkownika
Yashamaru
Chłop
Chłop
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 25 lut 2015, 00:41:34
ID: 12567

przez PluszowyPomidor » So, 28 lut 2015, 23:33:57

Hm. Ja liczę, że wiele z tych cudów i dziwów zniknie przy Up8. I po trochu nie dziwię się T. że mówi, że to czasochłonne i nie, bo pewnie ma w ciul innej roboty przy grze i nie ma sensu - tak wiem, to okrutnie słowo - poprawiać czegoś teraz skoro to się może zmienić po apdejcie.

A co do odpowiedzi typu - niestety, nie wiem - to niestety na złych ludziów trafiałaś, bo wielu jeszcze po tym magicznym 'nie wiem' odsyłają Cię do konkretnej osoby, która będzie wiedziała :)

Mimo to wypowiadając się bardziej w temacie - muszę się z Gronelem zgodzić. Te rzeczy wadzą, przeszkadzają i sprawiają, że nowi się gubią. I jeśli by to miało być jakkolwiek zmieniane teraz - dałabym po prostu możliwość, żeby przez 4-5 dni (lub jakaś inna ilość) gracz mógł swobodnie, bez kosztów zmieniać miejsca zamieszkania, obywatelstwa etc. Taka pierdółka niby, ale gracz ma czas przez te kilka dni podpytać i popatrzeć. A jak nie to pozostaje czekać do Up8 i mieć nadzieję, że się zmieni :)
"Gdy czu­jesz, że skończyły ci się po­mysły, po pros­tu wpad­nij na jeszcze jeden!"
Avatar użytkownika
PluszowyPomidor
Chłop
Chłop
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 22 sty 2015, 11:18:44
ID: 7455

przez Thorongil » N, 1 mar 2015, 01:37:58

Można choć dać info gdzieś tam w tworzeniu postaci, że niektóre informacje są nieaktualne. I najlepiej dodać, że zostaną poprawione w kolejnym apdejcie. :D
Nie będzie czasochłonne i odwlecze sprawę jak ustawę w sejmie.
A jeśli chodzi o szybkość pojawiania się kolejnych uaktualnień, przekonają się już hard way.
Avatar użytkownika
Thorongil
Rzemieślnik
Rzemieślnik
 
Posty: 132
Dołączył(a): Cz, 26 lis 2009, 20:20:00
ID: 14497

przez Caindel » N, 1 mar 2015, 09:24:04

Można choć dać info gdzieś tam w tworzeniu postaci, że niektóre informacje są nieaktualne. I najlepiej dodać, że zostaną poprawione w kolejnym apdejcie. :D


Tylko, że to jest dodatkowa robota, poświęcony czas, który mozna upchnąć na wprowadzanie upu.:)
Sarkazm jest sztuką. Gdyby był nauką, byłabym doktorem habilitowanym.


Pierwszy Nadworny Kucyponek Mista.


Kochana przez Własny Zespół Zoologiczny!


...bo widzisz, jesteś szefowa idealna, dlatego się z tobą zgadzam xD by Triszał
Avatar użytkownika
Caindel
Nadworny kucyponek
Nadworny kucyponek
 
Posty: 2120
Dołączył(a): Pn, 11 cze 2012, 18:04:06
Lokalizacja: Schowek na odkurzacz i widły
ID: 284

przez Mistic » N, 1 mar 2015, 10:03:45

Zaniedlugo bedziemy poprawiac wiki i jek opisy wiec moze wtedy sie uaktualni opisy przy rejestracji ^^
Obrazek
Avatar użytkownika
Mistic
Administrator
Administrator
 
Posty: 3906
Dołączył(a): Pt, 26 cze 2009, 09:55:40
ID: 107

przez Thorongil » N, 1 mar 2015, 12:29:32

Caindel napisał(a):
Można choć dać info gdzieś tam w tworzeniu postaci, że niektóre informacje są nieaktualne. I najlepiej dodać, że zostaną poprawione w kolejnym apdejcie. :D


Tylko, że to jest dodatkowa robota, poświęcony czas, który mozna upchnąć na wprowadzanie upu.:)


Ja to zaproponowałem jako konsensus między zmienianiem wszystkiego, a nierobieniem niczego (w tym momencie). :P Wprowadzenie jednego zdania osobiście zdaje mi się mniej czasochłonne niż przerabianie całego procesu tworzenia postaci. No ale nie wiem jak tam wszystko jest poukładane, więc może być tak, że samo dogrzebanie się do odpowiednich linijek kodu może zająć tyle, że rzeczywiście nie warto "odpalać kombajnu do jednego źdźbła".

No ale z drugiej strony można nie informować, tyle czasu się ludki z tym godziły że parę tygodni (lub miesięcy ;D różnie bywa) różnicy wielkiej nie zrobi.
Zresztą decyzja należy do Thorana oraz tego czy będzie mu się chciało i znajdzie na to chwile.
Avatar użytkownika
Thorongil
Rzemieślnik
Rzemieślnik
 
Posty: 132
Dołączył(a): Cz, 26 lis 2009, 20:20:00
ID: 14497

przez Thoran Rion » Cz, 21 maja 2015, 10:09:29

Ogólnie kreator postaci bardzo się zmienił i jest już aktualny jeśli chodzi o opisy. Umiejetności i zdolności rasowe zostaną dodane jak się pojawią. Problem z PA zdaje się, że też załatwiony ^^
Co do rozróżnienia cech między rasami to pomyślę jak to zmodyfikować ;)
GG: 10729637
"Organizacja to nic innego jak praktyczna szkoła współdziałania i solidarności. Dla życia społecznego jest czymś koniecznym i naturalnym; człowiek ani nie chce, ani nie może żyć odizolowany." - Errico Malatesta
Obrazek
Obrazek
https://bandcamp.com/thoran
Avatar użytkownika
Thoran Rion
Administrator
Administrator
 
Posty: 13984
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009, 22:46:21
ID: 1

przez Ethan » Cz, 21 maja 2015, 10:49:25

Jak już nie chcesz za bardzo górnych limitów różnicować, to wprowadź szkolenie cech za kasę. Ktoś robi level, ma wolne punkty, idzie się szkolić. Im więcej ma cechy, tym więcej go trening kosztuje. W przypadku cechy siła:

elf: 100 siły - trening 0,1 siły =10 pa, 1200 golda ( duże liczby)
ork: 100 siły - trening 0,1siły =5 pa, 600 golda

problem rozróżnienia ras w mechanice załatwiony
problem nadmiaru kasy w systemie załatwiony ( jak dać szkolenie umek i atutów to jeszcze bardziej).

:)
Obrazek
Avatar użytkownika
Ethan
Mistrz legend
Mistrz legend
 
Posty: 4713
Dołączył(a): Śr, 24 cze 2009, 14:43:24
ID: 3

Następna strona

Powrót do Wykonane

cron

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość